HNW, Uit het keurslijf, in de actie

Door: Renée Verhaar

Ben jij al aan het nieuwe werken? Of gaat je organisatie binnenkort over op HNW? Veel organisaties zijn flexibel werken aan het invoeren. Dat wil zeggen plaatsonafhankelijk en/of tijdonafhankelijk werken. Maar het kan ook betekenen dat je geen vaste werkplek meer hebt in het gebouw en in een kantoortuin gaat werken.

Het Nieuwe Werken is heerlijk. Het geeft een grote vrijheid aan professionals om hun werk uit te voeren. Maar het betekent ook dat je zelf meer structuur moet aanbrengen en keuzes moet maken. Door verandering in werkomstandigheden merk je ineens welke werkpatronen je hebt en vooral wat voor jou wel en géén optimale omstandigheden zijn. Door je actief voor te bereiden op HNW kan je het een stuk effectiever en aangenamer voor jezelf maken.

Bedenk bijvoorbeeld eens wat jij nodig hebt om lekker in je vel te zitten tijdens werk. Welke ritme heb je? Welke omgeving heb je nodig? Hoeveel sociaal contact vind je prettig?

Hierna een paar tips voor plaats- en tijdonafhankelijk werken om de omstandigheden zo goed mogelijk af te stemmen.

  • Denk goed na over hoe je je met je team verbonden kan blijven voelen. Spreek bijvoorbeeld af om minimaal een keer per week op dezelfde plek te werken. En ga vaker met elkaar lunchen of wat drinken na het werk.
  • Misschien overbodig anno 2012, maar stel je Outlookagenda of Google agenda open voor  je collega’s. En houd hem goed bij zodat iedereen kan zien of je bereikbaar bent, afspraken hebt of vrij bent.
  • Installeer Skype zodat je altijd makkelijk en met beeld met je collega’s kunt bellen, en vergaderingen op afstand kunt houden.
  • Werk hard maar overdrijf niet. Je ziet vaak dat ‘nieuwe Nieuwe werkers’ overcompenseren voor het vertrouwen en de vrijheid die ze hebben gekregen.
  • Laat wel zien wat je doet. Aanwezigheid is niet meer het uitgangspunt: het gaat om je resultaten. Laat niet na je resultaten te delen met je collega’s of externen en betrek ze er bij. Bovendien krijg je vaak nog tips uit onverwachte hoek