HNW- Een nieuw kantoor en een nieuwe overtuiging

Door: Renée Verhaar, 20 juni 2012

Persoonlijke overtuigingen zijn bepalend voor Het Nieuwe Werken. Ik hoor mensen wel eens zeggen:”Ik hoef geen smartphone en laptop van mijn werk hoor!” Als ik vraag waarom niet, zeggen ze: “Dan moet ik zeker de hele tijd bereikbaar zijn, ook ‘s avonds.” Hier is duidelijk een overtuiging in het spel. Namelijk: als ik een smartphone of laptop van mijn werk heb, moet ik altijd direct reageren. Overtuigingen kunnen normen, waarden en drijfveren zijn. Ze sturen ons gedrag aan. We hebben deze overtuigingen vaak onbewust. Het zijn daarom soms verborgen bestuurders van gedrag.

Het is goed af en toe bewust stil te staan bij je overtuigingen. Dan kan je beoordelen of deze je helpen of in de weg zitten. Want overtuigingen zijn natuurlijk niet de absolute waarheid. Je hebt immers zelf in de hand of je ‘s avonds je mail beantwoordt. En bekijk het eens anders: wanneer jouw werk plaats- en tijdonafhankelijk uit te voeren is, kan je je dag zelf indelen. Misschien vind je het wel fijn om zes uur op kantoor te werken en ‘s avonds rustig thuis dat stuk te lezen en te reageren.

Het bewust worden van eigen overtuigingen helpt in het maken van keuzes en je professionele ontwikkeling. Dit kan je doen door zelfreflectie. Maar werkgevers kunnen dit ook stimuleren door te vragen naar drijfveren en beeldvorming rondom HNW van hun medewerkers. Hoe vaak hoor je niet dat een organisatie HNW heeft ‘ingevoerd’ met een nieuw pand, hippe werkplekken en de beste elektronische gadgets, maar dat medewerkers op de oude manier blijven werken? Gedragsverandering, het vaak zo moeizaam te beïnvloeden aspect van HNW, zou wel eens een stuk sneller kunnen gaan wanneer organisaties meer aandacht besteden aan onderliggende overtuigingen. Want je bent wat je denkt!